## PICES/MONITOR meetings PICES 2015 Qingdao, China

## Sunday 18 October 2015

18:00 - 20:00

- I. 18:00-18:05 Welcome, Introductions and Sign-in (all)
- II. Reports from PICES groups (presenters, please reserve time for questions):
  - a. 18:05-18:20 Report from FUTURE SSC (Lobanov)
  - b. 18:20-18:35 Status of Pacific Continuous Plankton Recorder (CPR) program and activities of SAHFOS and GACS (Batten)
  - c. 18:35-18:50 Physical sensor addition to CPRs (Graham)
  - d. 18:50-19:05 Activities of AP-CREAMS and POC (Lobanov)
  - e. 19:05-19:20 Activities of AP-NPCOOS (Barth and Kim)
  - f. 19:20-19:35 Activities of SG-NPESR (Sugisaki and Eisner)
- III. PICES 2015 annual meeting information:
  - a. 19:35-19:50 Information for
    - i. S2: The 2014/15 El Niño and anomalous warming of the North Pacific: What happened? (Eisner),
    - ii. S6: Ocean Acidification Observation Network for the North Pacific and adjacent areas of the Arctic Ocean (no MONITOR co-covener)
    - iii. W6: Best practices for and scientific progress from North Pacific Coastal Ocean Observing Systems (Kim and Barth)
  - b. 19:50-20:00 Judges for the best presentation award (MONITOR members)
    - i. S2: 1 young scientist giving an oral presentation; no posters.
    - ii. S6: 8 young scientists giving oral presentations; 10 posters.
    - iii. W6: 1 young scientist giving an oral presentation; 2 posters.

## **Tuesday 20 October 2015** (Note this is different from the usual PICES schedule) 14:00 - 18:45

- I. 14:00-14:05 Welcome, Introductions and Sign-in (all)
- II. Continuation of Reports from PICES groups (presenters, please reserve some time for questions):
  - a. 14:05-14:15 SG-SCISC Joint ISC-PICES Study Group for Scientific Cooperation of ISC and PICES (King or DiNardo)
  - b. 14:15-14:20 SG-SCOOP Joint PICES-NOWPAP Study Group on Scientific Cooperation in the North Pacific Ocean (Boldt)
- III. 14:20-14:30 National Report from Korea (Han, Kim, Ro) presenters have to leave the meeting early.
- IV. 14:30-15:00 Review MONITOR TOR and Action Plan (MONITOR members)
- V. 15:00-15:20 Proposals for PICES 2016 MONITOR workshops, special sessions, inter-sessional meetings (MONITOR members)
- VI. 15:20-15:45 ICES Session proposals
- VII. 15:45 -16:05 Notes or Action Items from SB and ISB (Boldt)
  - a. SCOR proposal ranking
  - b. Ideas for collaboration with ICES
  - c. PICES Strategic Plan
  - d. Other
- VIII. 16:05-16:10 Report on POMA (Boldt)
- IX. 16:10-16:20 Break
- X. 16:20-17:30 Relations with specific international organizations/programs
  - a. 16:20-16:30 Ocean Observing System (AOOS) –Eisner (10 minutes)
  - b. 16:30-16:45 International Program for deployment of profiling floats (Argo) -Xu (15 minutes)
  - c. 16:45-16:50 GOOS-Bio/Eco Panel –Chiba (5 minutes)
  - d. 16:50-17:00 North East Asian Regional (NEAR-GOOS) -Jeong (10 minutes)

- e. 17:00-17:10 North Pacific Research Board (NPRB) –Baker (10 minutes)
- f. 17:10-17:20 Partnership for Observation of the Global Oceans (POGO) Song (10 minutes)
- g. 17:20-17:30 (tentatively scheduled) Arctic Monitoring and Assessment Program (AMAP) –Bellerby (10 minutes)
- h. 17:30-17:40 Ecosystem Study on the Sub-Arctic and Arctic Seas (ESSAS)–Saitoh (10 minutes)
- i. Southern California Coastal Ocean Observing System (SCCOOS) Checkley (no presentation; see handout)

## XI. National reports – Written and Oral

- a. **Written** national reports to be provided prior to the PICES meeting. Written reports should include all relevant monitoring activities for *all* relevant years. Written reports will be posted to the PICES web page.
- b. Oral presentation should include highlights and updates in national reports of relevant monitor/observation activities from the last year.
   Powerpoint presentations will be posted to the PICES web page.

Please note: presentations will be limited to 10 minutes, so please include detailed information in the written report.

 17:40-17:50
 Canada
 (Boldt, Hannah)

 17:50-18:00
 China
 (Li, Zhao, Zhang)

 18:00-18:10
 Japan
 (Chiba, Saitoh, Tadokoro)

 18:10-18:20
 Russia
 (Kulik, Lobanov)

 18:20-18:30
 United States
 (Barth, Napp, Eisner)

XII. 18:30-18:45 other business

XIII. 18:45 Adjorn